Når succes bliver et nederlag

Når succes bliver et nederlag

 

Der er sket noget med os som mennesker, som har gjort, at vi har fået succes galt i halsen.

 

Den Danske Ordbog giver følgende definition på succes:

 

 

Det at noget bliver meget vellykket
og medfører stor anerkendelse, fortjeneste,
fremgang el.lign.

  

 

Det er som om, at vi har fået isoleret ordet ”fortjeneste” og gradbøjet til at betyde en masse penge – og det laver nas i vores hoveder og vores liv.

 

For hvis succes altid skal betyde, at en masse penge er involveret, så risikerer vi at få sat lighedstegn mellem succes og penge. Det vil sige, at vi som mennesker altså kun kan være en succes, hvis vi tjener mange penge.

 

Og giver det overhovedet mening at tale om succes i forhold til vores liv på en direkte målbar måde?

 

 

 

 

Der var engang hvor vi mennesker var dybt forbundet til noget større end os selv, til vores omverden og til naturen.

 

Og selvom vi i dag lever i en verden, der har sit fokus på materielle ting, så er vi stadig fascineret af det, det er større end os selv – tænk bare på:

 

  • Harry Potter bøgerne og filmene, hvor magien hersker.
  • Long Island Medium med Theresa Caputo, som kommunikerer med sjæle.
  • Flere og flere fortællinger om nærdødsoplevelser, der nu åbenlyst bliver fortalt – herunder fra Anita Moorjani, som skrev bogen ”Dying to be me”, hvor hun fortæller om hendes egen oplevelse.

 

Noget dybt i os er altså stadig forbundet eller i bedste fald nysgerrig på dét som vi ikke kan se, og måske derfor også har svært ved at tro på.

 

Og så var det, at vi åbenbart blev så kloge – synes vi selv – at vi nærmest begyndte at håne de tidligere civilisationer og synes at de var lidt skøre fordi de ikke vidste bedre.

 

Spørgsmålet er bare:

 

 

Om det ikke er os, der er blevet lidt skøre
med vores intense fokus på penge

 

 

Hvad nu, hvis vi så livet som en række muligheder og oplevelser, vi kan vælge at gennemleve og opleve, og hvor penge blot er en naturlig del af livet. Nogle gange mange andre gange få – uden at vi brugte det som et målebånd for vores oplevelser.

 

 

 

 

Jeg hylder nysgerrighed, når det er for at udvide vores perspektiv og derfor elsker jeg også selv at gå til mange forskellige foredrag og høre om folks erfaringer.

 

For nylig var jeg til foredraget ”Jorden rundt og hjem igen” med Emil Erichsen, som er søn at Mikkel Beha Erichsen – begge kendt blandt andet fra TV-programmet ”Kurs mod fjerne Kyster” og hvis far og farfar var Troels Kløvedal.

 

Efter foredraget var det mulighed for spørgsmål og her stiller en kvinde følgende spørgsmål efter Emil har talt om behovet at bibeholde eventyret i sin hverdag: hvordan gør I det, som en travl børnefamilie?

 

 

Emil gav følgende eksempel:

 

  • At smide to madrasser om bag i bilen.
  • Kører til Hornbæk og købe et stort læs pil-selv-rejer.
  • Finde en plads på den hemmelige strand, hvor man ikke bliver spottet og kan parkere tæt på vandkanten.
  • Falde i søvn med bagklappen åben til lyden af blidt skvulpende havvand og vågne op til solopgangen.
  • Og så kører hjem og på arbejde næste dag – på en helt almindelig torsdag.

 

 

Og så krydrede Emil selv op med en tilføjelse om, at de har valgt at leve for forholdsvis små penge, så de ikke behøver at arbejde så meget og netop derfor kan gøre mere plads til samværet med familien og eventyret i deres liv.

 

Der er noget helt særlig, jeg er pjattet med her…

 

 

 

 

Det jeg elsker ved dét eksempel er, at de gør sig umage for at holde fast i dét, som give mening for dem.

 

Nu kender jeg ikke Emil personligt, men han forekom mig som en person, der opfatter penge, som en deltager i eventyr – men ikke som noget, der definerer ham som person. Succesen for ham ligger altså ikke i, hvor mange penge han tjener, men nærmere i at han bruger tid med sin familie og dyrker de magiske øjeblikke – også i hverdagen.

 

Og noget at det, som jeg absolut elsker ved Emils eksempel er, at de fuldt ud forstår:

 

 

At ansvaret for at leve et liv,
som giver mening for lige præcis dem
netop ligger hos dem

 

 

Alt for tit hører jeg snakken om, at vi ikke har tid nok eller penge nok til noget, men er det i virkeligheden rigtigt hver gang?

 

Eller er det fordi vi ikke er villige til at gøre, hvad der skal til?

 

 

 

  

Er vi mon blevet så fokuseret på succes som et økonomiske barometer for vores liv, at det ender med at blive vores nederlag?

 

Lad os lige se på, hvad Den Danske Ordbog siger om nederlag i overført betydning: Personlig fiasko forårsaget af at man ikke kan leve op til sine egne eller andres forventninger eller krav.

 

Men når vi nu godt ved – inderst inde – at andre mennesker bruger meget kort tid på at tænke på andre end dem selv, hvorfor er det så, at vi holder os selv tilbage? 

 

 

Jeg har lyst til at sende dig afsted med to spørgsmål at fundere over:

 

  • Hvad ville du gøre anderledes i dit liv fremover, hvis du slap frygten for andres mening om dig?

 

  • Hvordan vil du definere succes for dig personligt, hvis det ikke handler om penge?

 

 

 

 

Nyt afsnit i podcasten:

I min podcast Penge-Tanken handler afsnit 120 taler jeg om, hvordan vi har misforstået begrebet succes og fået det til at handle om penge – og masser af dem. Og hvordan vi med fordel kan omdefinere vores definition på succes, så vi giver os selv til at leve vores liv. Du finder podcasten, hvor du ellers lytter til podcast eller på min hjemmeside.

 

 

 

Dit mindset er nøglen til forandring:

Money Makeover Mindset er en ærlig og humoristisk guide til, hvordan du kan kickstarte din økonomi og få et helt nyt forhold til dine penge. Glem alt om succes og nederlag. I bogen vil du opdage, at frihed og ansvar kan gå fra at være de største sabotører i din økonomi til at blive det vildeste heppekor for dine penge.